Robotların ele geçirmekte olduğu meslekler

Giderek gelişen robotların daha önce tamamen insanlar tarafından yapılan bazı işleri daha sıklıkla ve daha fazla ölçüde yapabildiklerine şahit olmaya başlıyoruz. Amerikan MSNBC sitesinde yayınlanan bir haberde bu durumdaki dokuz adet meslek incelenmiş.

Eczacılar:

Tamamen robotize edilmiş ve hastaların gereksinim duyduğu ilaçları uygun dozajlarla verebilen robotlar kullanılmaya başlandı. Amerikan UCSF Üniversitesi Tıp fakültesindeki eczacı robotlar, doktorlardan elektronik olarak aldıkları reçeteleri gerekli dozajlarda ilaç haline getirip kutulayarak hastalara otomatik olarak verebiliyor. Geçtiğimiz yıl 350,000 adet ilaç hazırlayan robot henüz hiç bir hata yapmadı.

Avukatlar:

Bir dava öncesinde gerekli dökümanları bulup incelemek için artık insanlardan çok daha hızlı ve ucuz şekilde çalışabilen yazılımlardan yararlanılıyor. Bu sayede aynı zamanda çok daha fazla sayıda dökümanın incelenmesi de mümkün oluyor. Gitgide gelişmekte olan lisan yazılımı programları sayesinde daha komplike sorunlar otomatik olarak araştırılıp, anlamlı sonuçlara ulaşılabiliyor.

Şoförler:

Hiçbir insan müdahalesi olmaksızın kendi kendine ve trafikli yollarda güvenli bir şekilde hareket edebilen arabalar test aşamasından yakında çıkacak gibi görünüyor. Daha önceki yıllarda ilk önce askeri amaçlarla test yarışmaları yapılan araçlar artık trafikli yollarda kendilerini ispatlamaya başladılar. Google tarafından test edilen insansız arabalar geçtiğimiz sene tamamen kendi başlarına toplam 1000 mil, ve sınırlı insan kontrolünde olarak da 140,000 mil yol katettiler. Araçların otomatik sürüş yaptığı yollar arasında meşhur Golden Gate köprüsü ve son derece işlek vede virajlı bir yol olan Pasifik sahil yolu da bulunuyor.

Astronotlar:

Geçtiğimiz günlerde uzay istasyonundaki astronotlara yardım amacıyla uzaya yollanan Robonaut-2 adlı robot astronot, birçok işte insan astronotlara yardımcı olmaya başladı. Birçok sensörü ve çok iyi iş görebilen ellere sahip olaran robot şimdilik istasyonu temizlemek ve çeşitli çok tekrar gerektiren işler gibi yardımcı görevlerde bulunuyor.

Kasiyerler:

Marketlerde gitgide daha sıkça görülmeye başlanan robot kasiyerler işletme sahiplerinin maliyetlerini de önemli ölçüde düşürüyor. ABD’de 2010 yılında 740 milyar dolarlık satış robot kasiyerler sayesinde tamamlandı. Bu rakam bir önceki yıla göre %9 luk bir artışı da simgelemekte.

Askerler:

İnsansız uçaklar, bomba imha robotları, yaralıları ve ekipmanları taşımakta görevli robotlar gibi bir çok çeşit askeri robot artık sahada görev yapmaya başladılar. Gitgide daha çok görevin robotlar tarafından yapılıp en sonunda neredeyse tamamen insanları savaş alanlarında demode hale getireceğine de kuşku bulunmuyor.

Bebek bakıcıları:

Japonya’da satışa sunulan bir robot, alışveriş merkezlerinde ebeveynler alışverişteyken çocukları oyalamak üzere tasarlanmış. Hello Kitty ve Papero robot gibi başka tür robotlarda şakalar yapıp bulmacalar gösterebilme özelliğine sahip ve aynı zamanda radyo dalgaları ile çocukların nerede olduğunu takip de edebiliyor.

Kurtarma ekipleri:

Meydana gelen doğal afet vb. gibi insanların enkazdan kurtarılması gerekli durumlarda da robotlar kullanılmaya başlandı. İnsanlar tarafından ulaşılamayacak yerlerede girebilen robotlar kurtarma ekiplerine önemli yardımlarda bulunuyorlar.

Spor Yazarları:

Giderek gelişen lisan tanıma ve kullanma yazılımları sayesinde, artık gerekli oyun verileri girildiği takdirde otomatik olarak bir spor karşılaşması hakkında yazı üretmek mümkün hale geldi. ABD’li Northwestern University tarafından geliştirilen yazılım sayesinde, çok az bir masraf ile saniyeler içinde bir spor makalesi üretmek mümkün oluyor.

MSNBC deki bir makaleden çevrilmiştir.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş